2015. szeptember 3., csütörtök

Miért kívánod a saját testvéredet?



Szóval, hosszú csönd után, ma egy új, nemrégiben (legalábbis én nem olyan régóta észlelek belőlük többet) megjelenő írói trendről - avagy minek nevezzelek? - szeretném kifejteni a saját véleményemet. Azért fontos kihangsúlyoznom, hogy saját, mert az enyém és nem, nem kívánom ezt másokra rákényszeríteni. Én csak szimplán érdeklődöm, szóval lássuk a bloggervilág legújabb hottie-jait, a bátyjakat (ínyenceknek az öcsiket ajánlom)!

Kezdetnek szögezzük le, hogy mindenki arról ír, amiről akar, és mindenkinek az jön be, amit csak kis szíve megkíván. Engem - mint sok másik esetben korábban - nem konkrétan a téma megjelenése akaszt ki, hanem ahogyan az megjelenik, hiszen nézzük csak meg a Trónok harcát! A világ egyik legjobban megszerkesztett, megírt műve, és hoppá! Egy nagyon is erős vérfertőzéses szálat találunk meg benne. Ami nagyon is jól van ábrázolva, és itt van a kutya elásva. Egy mesterien megírt szál, ami a bloggeren megjelenő írásokkal ellentétben, nem idealizálja ezt a szituációt. Mert, ami itt folyik néha ezekben a "testvérszerelmes" blogokban, nos, azokban nem hiszem el, hogy azoknak a blogoknak a tizenhárom-tizennégy-öt éves gyerekbloggere kellőképpen fel tudja fogni, hogy éppen mit ír le, viszont a "tiltott gyümi" szituáció őt is bevonzza, és már is olyan cselekményszálat kezd boncolgatni, amelyhez még nincsen felnőve, és amelyet még egészen egyszerűen nem tud kezelni. És ez minden komoly témára vonatkozik, nem csak erre (drog, nemi erőszak, alkohol etc.)! Mert mint mondtam, írjunk szabadon, írjunk mindenről, DE el kell fogadni, hogy ahhoz, hogy valamiről tényleg alkotni tudjunk, ahhoz előbb fel kell nőnünk és tapasztalnunk, máskülönben olyan röhejes írásokba bonyolódnak bele, amely egy több évezrede bűnként "nyilvántartott" szituációt idealizál, ami egy gyerek/kamasz/űrpilóta lelkifejlődését, a párkapcsolatokhoz való hozzáállását (nem, nem állítom, hogy holnap a bátyjádra rámozdulsz, in general írok most a kapcsolatokról) alapjaiban változtatja meg. Nem feltétlen a jó irányba. 

Ha meg csak azért írsz ilyesmiről mert populista módon szenzációhajhászkodsz, hát akkor lelked rajta, csak néha gondolj bele, hogy mivel is szórakoztatod a panem et circenses-re vágyó népet, aki lehet, hogy épp egy tizenkét éves kislány, aki nem fogja tudni helyén kezelni, amit olvas...

3 megjegyzés:

  1. Teljesen egyet értek a dologgal, nekem igazából nincs ezekkel bajom, mert nagyon jól meg lehet írni (pl:szerelmem a mostohatesóm, my brother luke hemmings), de belegondolni gusztustalan ki az az elmeháborodott aki a tesójába szerelmes??!! De még ezzel sincs semmi baj, de annyira elcsépelt az egész story, hogy élvezhetetlen. Persze mindenki írjon amiről akar, de nem aki ír annak legyen egy kis kreativitása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Hope, köszönjük! :)
      Barátnőm és én írjuk a Szerelmem a mostohatesóm című blogot, és jólesik "hallani" - olvasni azt, hogy igényesnek találod! :)

      A témáról: azt mi is észrevettük, hogy mostanság igen népszerű téma a testvérszerelem, ahogyan azt is, hogy sok ember nem kezeli a helyén a dolgot főként a fiatal életkoruk és tapasztalatlanságuk miatt. Aki kezdő, ne egy ilyen necces dologról írjon, véleményem szerint, mert ehhez úgy gondolom - érettség és beleérző készség szükségeltetik. Szinte biztos vagyok benne, hogy azok, akik a vértestvérek közötti szerelemről írnak, nem érzik át a dolog súlyát. Számomra bizarr, sőt, visszataszító az édestesók közötti szerelem, nem tudom se megérteni, se elfogadni. A mostohatesók közötti szerelem viszont más. Semmilyen vér szerinti kapcsolat nem fűzi őket egymáshoz, továbbá - sok esetben -, nem is kiskoruk óta élnek együtt. Aki pedig valóban édestestvérek közötti szerelemről akar írni, előbb nézzen utána a témának, pl. tudom melegen ajánlani Nabokov - Ada című regényét. A testvérszerelmet dolgozza fel, bár nem egy egyszerű, könnyen emészthető könyv.
      Csak ennyit akartam elmondani, köszönöm a cikket.

      Luna

      Törlés
    2. Épp ez az, azon van a hangsúly hogy mostoha testvérek, olyan blogogt is olvastam ahol találkoztak tök happy minden elválnak útjaik és kiderül hogy anyuci/apuci élettársának ő a fia :) . Amugy nagyon tetszik amit írtok, és egyet értek azzal hogy aki nem elég éredt a dologhoz, vagy kezdő az ne ilyene kezdjen bele.

      Törlés